background
Telephone icon
gmail icon
facebook icon
google map icon
Created by Zoltán
+36 70 421 2541
Magyarország
4445, Nagycserkesz
Vasvári Pál u 2/A
TÉSZ
line
English
english language
Magyar     |
hungarian language
logo
 
2014-ben a szövetkezet Bemutató Üzem címet nyert el.
A program keretében előadás sorozatot tartottunk. Szóróanyagát letöltheti az alábbi linkeken:
Biomassza, Napenergia, Síkfalmetszés, Mg_gépek
Következő project
Elkészült a gyümölcsvelő gyártó üzemünk

Megvalósult a Penta Família Szövetkezet jelentős volumenű fejlesztése, a „Gyümölcsvelő előállítását célzó beruházás Nagycserkeszen” című támogatott projekt keretében (projektazonosító: 1772966497). A beruházás a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című, VP 3-4.2.1-15 kódszámú felhívás alapján jött létre, 291,47 millió forint összköltségvetésből, melynek 50%-a, azaz 145 735 545 Ft az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap hozzájárulása.
A projekt célja olyan világszínvonalú, legszigorúbb minőségi követelményeknek is megfelelő bio gyümölcsvelő (elsősorban meggy- és almavelő) előállítására alkalmas gépsor és az azt kiszolgáló egyéb gépek, berendezések beszerzése volt, mellyel akár bébiétel minőségű félkész termék is előállítható. Szövetkezetünk tagjai által termelt gyümölcs alapanyagból magasabb hozzáadott értékű termék előállítására van lehetőségünk, mely aszeptikus gyümölcsvelő (hőkezelt), tartósítószert nem tartalmaz.  A gépsor 3 t/h kapacitású, azaz óránként 3 t nyersanyag feldolgozására alkalmas, amelyből 2,5 t gyümölcsvelő nyerhető ki.
A projekt részeként sor került 2 db. elektromos üzemű emelőtargonca, 2 db. szintén elektromos üzemű palettaszállító beszerzésére az alapanyagok és késztermékek üzemen belüli mozgatásának céljából. Valamint a már meglévő üzemépületre egy 30kW- os napelemes rendszer került telepítésre, a megújuló energiaforrás használati arányának növelése céljából. Az említett elektromos üzemű gépek, energiaellátását teljes mértékben, valamint az üzem energiaellátását részben a napelemes rendszer által előállított villamos áram fedezi. Üzemünk gazdaságosan, energiahatékonyan képes magas minőségű félkész termék előállítására, mely bébiételek, tejtermékek és egyéb késztermékek alkotóelemeként kerül piacra.   
A projekt végrehajtásával és fenntartásával nem csak a mezőgazdasági termékek értéknövelése valósul meg, hanem hozzájárulhat a vidék népességmegtartó képességéhez azáltal, hogy a feldolgozott termék magasabb értéket képvisel. A feldolgozott termék értékesítése időben eltolható a legkedvezőbb értékesítési ár eléréséig, hiszen a termékek szavatossági ideje eléri a 3 évet, így összességében az ágazati szereplők versenyképessége javul.
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”.
EMVA: https://ec.europa.eu/agriculture/